Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending (vanaf 50 euro) en vandaag vóór 23.59 uur besteld = vandaag verstuurd.
Vandaag vóór 23.59 uur besteld = vandaag verstuurd.

Teixits Vicens

Familiebedrijven roepen bij mij toch altijd een extreem gevoel van romantiek op. Zo ook de oorsprong van het Mallorcaanse Teixits Vicens. Martí Vicens dwaalde al sinds zijn geboorte samen met zijn broer in de wol- en linnentextielwerkplaats van hun grootouders. Op zeer jonge leeftijd werkten zij aan het weeftouw en het was hun vader die de het onderscheidende ‘tongendoek’ (roba de llengües, in het Mallorcaans) introduceerde. De kans om écht de kneepjes van het vak te leren kennen heeft Martí niet gehad, toen zijn vader op zeer jonge leeftijd overleed tijdens de Spaanse burgeroorlog. Niettemin; met zijn geringe ervaring en het gevonden aantekeningenboekje van zijn vader “vond” Martí zoals hij placht te zeggen, de ‘llengües’-stof opnieuw uit, gaf het een persoonlijk tintje en experimenteerde met kleuren en patronen.

De productie van Martí’s tongendoek is gebaseerd op een eeuwenoude techniek uit het exotische oosten, met mediterraan geïnspireerde ontwerpen. Het ambachtsproces is in principe hetzelfde als oorspronkelijk, waarbij het basisonderdeel van de productie handmatig is. De schering wordt bereid op basis van wit katoen en vervolgens geverfd in porties volgens het vereiste ‘ikat’-patroon. Dit is de reden waarom het Tongendoek geen voor- of achterkant heeft; in plaats daarvan hebben beide zijden een identiek patroon.       

Wat ik erg bijzonder vind, is dat Mallorca de enige plaats in Europa is die deze ambachtelijke techniek behoudt. Slechts drie bedrijven zijn toegewijd aan de ‎‎specialistische taak om de slijtvaste hoogwaardige stof‎‎ te produceren en Teixits Vicens is daar een van. De uiteindelijke kwaliteit kan alleen worden bereikt na vele jaren van inspanning, met behoud van het traditionele en met behulp van de beste materialen, natuurlijke vezels en de mooie kleuren die de stoffen van juist die speciale touch geven. Ik was dan ook enorm onder de indruk om te zien hoe ze met een enorm weefgetouw deze stoffen produceren. Prachtige ambacht!

De stoffen van Teixits Vicens – bestaande uit 70% katoen en 30% linnen – zijn onderverdeeld in verschillende collecties die het ‘llengües’ patroon delen. Het klassieke patroon is de versie die Martí maakte van de typische Mallorcaanse stoffen die donkerblauw, lichtblauw, groen en geel als basiskleuren gebruiken en zijn geïnspireerd op het prachtige Mallorcaanse landschap. Mijn favoriete stof is in zee tinten blauw en groen, want dat doet me denken aan de Middellandse Zee!

Op de Foodies in Heels webshop verkopen we enkel tafellopers, placemats en servetten van Teixits Vicens, maar wie net als mij fan is van de ‘llengües’-stof haalt zijn hart op van ál het moois dat ze nog meer produceren… zelfs kleding en hondenmanden! En hun beauty’s zijn niet onopgemerkt gebleven, want de producten van Teixits Vicens worden inmiddels geëxporteerd over de hele wereld. Van Barney’s in New York tot aan een speciale collectie voor Hare Majesteit Koningin Sofía van Spanje.

Mallorca reistip:

Inmiddels is Teixits Vicens verhuisd naar een groter pand net buiten de stad, maar samen met zijn vrouw Antònia opende Martí z’n eerste fabriek in Can Sionet dat tegenwoordig het charmante Martí Vicens Museum is. Doe een stap terug in de tijd en bewonder zijn textiel, schilderijen en sculpturen, Museo Martí Vicens.

Voor meer reisinspiratie, check mijn Mallorca blog met heel veel reistips.

 

 

Vorig artikel Mallorca FOOD & VIEW hotspots

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden